Asian Le Mans Series 2023-24 skudt igang på Sepang – opdateret

Den første afdeling af Asian Le Mans Series 2023/24 blev kørt på den malaysiske Sepang International Circuit nær Kuala Lumpur.

TF Sport #90 med Salih Yoluc, Michael Dinan, og Charlie Eastwood startede løbet fra Pole Position, foran Duqueine Team #30 med John Falb, Carl Wattana Bennett, og danske Oliver Rasmussen, og med Proton Competition #22 med Giorgio Roda, Julien Andlauer, og Rene Binder fra tredje startposition.

Crowdstrike Racing by APR #4 med George Kurtz, Colin Braun og danske Malthe Jakobsen startede syver.

High Class Racing #20 med Audunn Gudmundsson, Seth Lucas, plus danske Anders Fjordbach startede fra LMP3 Pole, foran COOL Racing #17 med Alexander Bukhantsov, James Winslow, og Danial Frost, og Bretton Racing #26 med Julien Gerbi, Dan Skocdopole, og Mihnea Stefan.

CD Sport #2 med Nick Adcock, Fabien Lavergne, plus danske Michael Jensen startede P4.

Sainteloc Racing Audi #42 med Alban Varutti, Gilles Magnus og Christopher Haase startede fra GT Pole, foran Anthony Liu, Jules Gounon og Jayden Ojeda i Craft-Bamboo Racing Mercedes #37, mens Getspeed Mercedes #9 med Steve Jans, Anthony Bartone og Aaron Walker startede fra P3.

Setiawan Santoso, Tanart Sathienthirakul samt danske Bastian Buus i EBM Porsche #8 startede 16’er.

Team Motopark Mercedes #75 med Heiko Neumann, Lukas Dunner, samt danske Morten Strømsted startede næstsidst, da Neumann havde en afkørsel under kvalifikationen, og dermed ikke fik sat nogen tid.

Alle 39 biler var klar til starten af løbet klokken 14 lokal tid, men Team Motopark Mercedes #75 pittede med det samme.

Asian Le Mans Series 4H Sepang 2023 Race 1 Start
Photo: Asian Le Mans Series

Der var ballade i Sving 2, hvor Crowdstrike Racing by APR #4, Leipert Motorsport Lamborghini #19, Nielsen Racing #24, Algarve Pro Racing #25, Herberth Motorsport Porsche #33, og Craft-Bamboo Racing Mercedes #37 havde kontakt, i flere forskellige, separate uheld. Heldigvis kunne alle køre derfra, men både #33 og #37 havde store skader på fronten. 37’eren pittede allerede efter den første omgang, for at få de skader udbedret. Desværre kunne det ikke lade sig gøre, og de fokuserede i stedet på at få bilen klargjort til morgendagens løb, hvor de skal starte fra Pole Position.

Både D’Station Racing Aston Martin #77 og AF Corse Ferrari #82 arbejdede sig hurtigt op i feltet, men de havde også deres bedste kørere bag rattet, som derved kunne overhale mange af Bronzekørerne, uden større problemer, på grund af meget mere erfaring i en racerbil.

Herbert Motorsport Porsche #33 pittede med skader på fronten, men kom hurtigt tilbage på banen igen, med en ny forkofanger samt forskærm.

Bretton Racing #26 havde taget føringen i LMP3 kategorien, mens High Class Racing #20 var faldet tilbage på 3. pladsen.

Algarve Pro Racing #25 og AF Corse #83 kæmpede hårdt om 7. pladsen i LMP2 kategorien, hvor de to pressede hinanden maksimalt – og 83’eren endte i en spin i opløbssvinget, da Francois Perrodo fik låst baghjulene. Det var dog ikke noget der kostede ham en placering, da de havde et pænt forspring til ARC Bratislava #44 på 9. pladsen.

EBM Porsche #8 havde et spin i Sving 7, men kom hurtigt videre.

Team Motopark Mercedes #75
Photo: Asian Le Mans Series

Efter 15 minutters ræs, havde AF Corse Ferrari #82 kørt sig hele vejen fra P23 til P2 i GT kategorien. Der var dog stadig 9,3 sekunder op til den førende Sainteloc Racing Audi #42, som virkelig var stukket af fra resten af feltet.

Der kom Full Course Yellow efter 22 minutters ræs, da der lå en vragdel i Sving 1, som skulle samles op. Det tog heldigvis ikke ret lang tid, inden løbet kunne gives frit igen.

Efter TF Sport #90 havde haft en pæn føring, var de blevet hentet af Duqueine Team #30, som med det samme gik til angreb, men måtte flette ind bagved igen.

Crowdstrike Racing by APR #4 havde et spin i Sving 4, men kom hurtigt videre.

Attempto Racing Audi #66 havde et spin i Sving 12, men kom selv i gang igen.

Der var kontakt mellem Triple Eight JMR Mercedes #88 og AF Corse Ferrari #21 i Sving 1, hvor 21’eren endte i et spin, og røg ind over græsset. Heldigvis kunne Francois Heriau hurtigt vende tilbage på asfalten.

AF Corse Ferrari #82 blev skubbet ind i garagen med tekniske problemer, efter en ellers fantastisk start på løbet.

Algarve Pro Racing #25 havde en vild tur over græsset i Sving 2, men kom hurtigt videre.

Der var mere ballade i Sving 2, hvor Triple Eight JMR Mercedes #88 og Optimum Motorsport McLaren #69 havde kontakt, og 69’eren holdt mod kørselsretningen.

Bretton Racing #26
Photo: Asian Le Mans Series

Der var Drive-through straf til både D’Station Racing Aston Martin #77 og Pure Rxcing Porsche #91, som ikke havde fulgt startproceduren korrekt.

Både Crowdstrike Racing by APR #4 og Algarve Pro Racing #25 havde fået en 5 sekunders pitstop straf, da de var kørt for tidligt til enden af pitlane i kvalifikationen, og dermed fik en unfair fordel i forhold til de andre hold. Så det kostede dem noget ekstra tid, i forhold til konkurrenterne.

Duqueine Team #30 havde taget føringen af løbet, med et meget hurtigere pitstop. Hvordan det ville udvikle sig senere i løbet, skulle blive spændende at følge.

Attempto Racing Audi #11 fik en Drive-through for kontakt med EBM Porsche #84 tidligere i løbet.

Nielsen Racing #24 var en tur gennem gruset i Sving 15, men kom hurtigt videre.

Der var problemer i Sving 14, hvor Crowdstrike Racing by APR #4 havde dagens 3. spin.

Triple Eight JMR Mercedes #88 fik en Drive-through for kontakten med AF Corse Ferrari #21 tidligere i løbet.

Viper Niza Racing #65 var en tur i græsset i Sving 9, men kom selv videre derfra.

Der var hård kamp mellem DKR Engineering #3, Proton Competition #55 og AF Corse #83, hvor de tre biler kæmpede hårdt om 5. pladsen.

Triple Eight JMR Mercedes #88 fik en Stop & Go straf for kontakten med Optimum Motorsport #69 tidligere i løbet.

AF Corse Ferrari #82 fik en Drive-through, da de havde kørt for hurtigt i pitten.

Team Project 1 BMW #56
Photo: Asian Le Mans Series

High Class Racing #20 var i føring af LMP3 kategorien, men de havde ikke taget et af deres lange pitstops, hvorimod tre af de fire konkurrenterne havde.

99 Racing #99 var de nye førende af løbet, da holdet havde lavet to hurtige pitstops, og skiftet over til Platinkører Nikita Mazepin, mens flere af de andre hold stadig kørte med Sølvkørere.

Viper Niza Racing #65 holdt stille på baglangsiden, men fik liv i raceren igen, og kørte direkte i pit.

Der var problemer for Optimum Motorsport McLaren #27, som havde et spin i Sving 14. Heldigvis kom Mark Radcliffe hurtigt videre.

Bretton Racing #26 fik en 5 sekunders pitstop straf, da bilen ikke havde været parkeret på den korrekte placering udover teamets garage, under et tidligere pitstop.

Team Project 1 BMW #56 fik en 20 sekunders pitstop straf, da motoren havde været startet, mens de tankede bilen.

Efter at have været langt tilbage i feltet i den første time, var EBM Porsche #8 fremme på 5. pladsen, efter knapt 2 timers ræs. De manglede dog stadig to lange pitstops, for at overholde minimumskravene.

Halvvejs i løbet var Duqueine Team #30 med Oliver Rasmussen som en af kørerne i front af LMP2, CD Sport #2 med Michael Jensen var førende i LMP3, og Sainteloc Racing Audi #42 førte  GT kategorien.

Crowdstrike Racing by APR #4 med Malthe Jakobsen var 8’er i LMP2, EBM Porsche #8 med Bastian Buus var 4’er i GT, mens Team Motopark Mercedes #75 med Morten Strømsted var 21’er blandt GT bilerne.

High Class Racing #20 fik en 5 sekunders pitstop straf, da de havde lavet en fejl under et tidligere pitstop.

Proton Competition #22
Photo: Asian Le Mans Series

Der var kæmpe drama da Proton Competition #22 og Duqueine Team #30 kæmpede om føringen. 22’eren var på vej udenom i Sving 11, mens Bennett i 30’eren forsøgte at kæmpe imod på indersiden. Amerikaneren tabte bagenden af raceren, og røg baglæns ud i gruset, hvor han sad uhjælpelig fast. Det udløste en Safety Car periode, for at få en teleskoplæsser ud til den strandede 30’er, og få den tilbage på asfalten. De tabte 2 omgange til den førende LMP2 racer, inden de var tilbage på asfalten.

Den Safety Car periode nulstillerede hele løbet, så de sidste 90 minutters ræs ville blive meget påvirket af, hvilke hold der havde taget de to lange pitstops, og hvem der stadig manglede af afsone dem.

DKR Engineering #3 var hurtig på gassen, og tog 3. pladsen i løbet fra 99 Racing #99, og fik udnyttet langsommere GT trafik på bedst mulige måde.

Samtidig begyndte mørke skyer at nærme sig banen – ville der komme regn inden løbet var slut?

Proton Competition #22 udnyttede, at der var en masse GT biler mellem sig selv og AF Corse #83 på andenpladsen, så Julien Andlauer fik hurtigt slået et hul på 7 sekunder til Alessio Rovera.

Der var kontakt mellem Optimum Motorsport McLaren #27 og Team Project 1 BMW #93, men begge biler overlevede kontakten. Dommerne kiggede dog på episoden.

Herbert Motorsport Porsche #33 kørte rundt med voldsom røgudvikling fra højre forhjul. Tim Heinemann kørte forbi pitindkørslen, uden at dykke ind, og måtte derfor køre en hel omgang i meget meget langsommere tempo, end sådan en 911 GT3.R ellers kan køre.

Der var hård kamp om føringen i LMP3, hvor Bretton Racing #26, CD Sport #2, og COOL Racing #17 lå indenfor et par sekunder af hinanden. Med Bronzekører Adcock i 2’eren.

Optimum Motorsport McLaren #27 havde et spin, men kom hurtigt videre.

Dagen blev dog værre for 27’eren, da de fik en Drive-through for kontakten med #93 tidligere i løbet.

Almanar Racing by Getspeed Mercedes #7 fik en Drive-through, da de ikke havde forholdt sig korrekt under Safety Car perioden.

TF Sport #90 måtte pitte efter en ny næse, hvilket bestemt ikke var hvad de havde planlagt på strategimødet.

Optimum Motorsport McLaren #69
Photo: Asian Le Mans Series

Der kom Full Course Yellow, da der lå nogle vragdele ude på banen, som skulle samles op. Det tog kun et par minutter, inden banen var grøn igen.

AF Corse #83 blev nød til at pitte under FCY perioden, og måtte derfor kun tanke i 5 sekunder. Det kostede dem dyrt i kampen om sejren i dagens løb.

COOL Racing #17 tog føringen af LMP3 kategorien, med lige over 70 minutter tilbage af løbet. Danial Frost med danske aner, gjorde et forrygende job i sin LMP3 debut.

62 minutter før løbets afslutning kom der er en vigtig besked til holdene – våd bane, tænd regnlygterne! Det betød ikke nødvendigvis at det regnede, men såfremt himlen pludselig åbnede sig, måtte holdene gerne skifte til regndæk.

AF Corse Ferrari #21 fik en 5 sekunders pitstop straf, da de ikke havde parkeret korrekt udenfor deres garage, i forbindelse med et pitstop.

Der var drama med 53 minutter tilbage af løbet, da Viper Niza Racing #65 havde et stor afkørsel i Sving 1, hvor Josh Burdon havde ramt autoværnet, inden bilen sad fast i gruset. Heldigvis var han ok – men det udløste en Safety Car, for at få bilen løftet i sikkerhed.

Samtidig begyndte det at smådryppe, hvilket gav holdene endnu flere grå hår – for pitindkørslen var lukket, og derfor måtte man ikke skifte til regndæk, såfremt man ville det.

Der var problemer for TF Sport #90, som pludselig holdt stille på baglangsiden. Det tog lang tid for Charlie Eastwood, inden han fik genstartet bilen, og herefter var oppe i fuld fart igen.

CD Sport #2
Photo: Asian Le Mans Series

Regnen faldt dog hårdere og hårdere over banen, men pitindkørslen var stadig lukket, så holdene måtte stadig ikke skifte til regndæk.

Safety Car kørte i pit med lige under 37 minutter tilbage. store dele af feltet pittede efter regndæk – men løbet blev givet frit ude på banen.

99 Racing #99 tog føringen af løbet, ved at overhale Proton Competition #22 udenom i Sving 1, da Louis Deletraz havde mere selvtillid på bremserne end Rene Binder.

To omgange senere kom AF Corse #83 med Matthieu Vaxiviere også forbi Binder, og satte herefter jagten ind på Deletraz ude i front.

AF Corse Ferrari #82 havde et spin i Sving 10, men kom selv videre.

Sainteloc Racing Audi havde pludselig en 1-2 føring med 42’eren foran 43’eren, mens Leipert Motorsport Lamborghini #19 treer, og Attempto Racing Audi #66 P4.

COOL Racing #17 lå i suveræn føring i LMP3 kategorien – men hvilke dæk var de på?

Team Motopark Mercedes #75 fik en 4 minutter og 14 sekunders Stop&Go, da de havde overhalet under en tidligere Safety Car periode. Ikke at deres dag var noget at råbe hurra for i forvejen.

Regnen intensiverede, og det betød at alle dem som ikke allerede havde skiftet dæk, skulle ind, med mindre end en halv time tilbage af løbet.

Team Project 1 BMW #93 kørte rundt ude på banen på 3 hjul, da teamet ikke havde fået spændt hjulet fast. Det udløste en Full Course Yellow, da hjulet rullede rundt i nærheden af asfalten, og derfor skulle hentes ind i sikkerhed af en marshal.

Crowdstrike Racing by APR #4
Photo: Asian Le Mans Series

Proton Competition #22 havde endnu ikke skiftet til regndæk – men kørte stadig rundt på Slicks under FCY perioden. De skulle dog alligevel tanke noget mere brændstof, så de skulle pitte under alle omstændigheder. 22’eren sejlede dog rundt, da løbet blev givet frit igen, og selvom han kun havde 4 sving til pitindkørslen, var Binder ved at køre af banen adskillige gange.

Dermed stod kampen om sejren mellem 99 Racing #99 og AF Corse #83.

83’eren ramte en kæmpe flod, som løb på tværs af banen, og skøjtede ud i gruset. Heldigvis havde Vaxiviere fart nok på, så bilen ikke gravede sig ned, og han kunne køre tilbage på banen for egen kraft.

Løbsleden valgte at kalde Safety Car på banen, da forholdene simpelthen blev for farlige. Så løbet blev neutraliseret med godt 15 minutter tilbage.

På trods af det, så aquaplanede bilerne af i opløbssvinget, hvor der var en kæmpe sø på ideallinjen.

Løbsledelsen valgte at rødflage løbet med 10 minutter tilbage, da forholdene var alt for farlige ude på banen, og man alligevel ikke ville kunne genstarte løbet.

99 Racing #99 med Louis Deletraz, Nikita Mazepin, og Ahmad Al Harthy vandt løbet, foran AF Corse #83 med Matthieu Vaxiviere, Francois Perrodo, og Alessio Rovera, mens DKR Engineering #3 med Tom Dillmann, Laurents Hörr, og Alexander Mattschull sluttede treer.

Crowdstrike Racing by APR #4 med George Kurtz, Colin Braun, og Malthe Jakobsen sluttede sekser, mens Duqueine Team #30 med John Falb, Carl Wattana Bennett og Oliver Rasmussen sluttede 11’er og sidst blandt LMP2 racerne.

99 Racing #99
Photo: Asian Le Mans Series

COOL Racing #17 med James Winslow, Alexander Bukhantsov og Danial Frost vandt LMP3 kategorien, foran CD Sport #2 med Fabien Lavergne, Nick Adcock, og Michael Jensen, mens Bretton Racing #26 med Mihnea Stefan, Julien Gerbi, og Dan Skocdopole sluttede treer.

High Class Racing #20 Audunn Gudmundsson, Anders Fjordbach, og Seth Lucas sluttede firer blandt LMP3 racerne.

COOL Racing #17
Photo: Asian Le Mans Series

GT kategorien blev vundet af Sainteloc Racing Audi #42 med Christopher Haase, Gilles Magnus, og Alban Varutti, foran Attempto Racing Audi #66 med Dylan Pereira, Alex Aka, og Andrey Mukovoz, og Sainteloc Racing Audi #43 med Dennis Marschall, Paul Evrard, og Zhou Bihuang.

EBM Porsche #8 med Setiawan Santoso, Tanart Sathienthirakul og Bastian Buus sluttede 11’er blandt GT bilerne, mens Team Motopark Mercedes #75 med Heiko Neumann, Lukas Dunner, og Morten Strømsted blev klassificeret som 18’er.

Sainteloc Racing Audi #42
Photo: Asian Le Mans Series

Nu skal holdene i gang med at forberede bilerne til løbet i morgen, hvor der skal køres 4 timer igen på Sepang International Circuit. Løbet starter søndag klokken 07.00 dansk tid, med optakt samt hele løbet fra 06.30 på YouTube.

 

Opdatering

Efter løbet blev der uddelt fire straffe.

DKR Engineering #3 fik en 5 sekunders pitstop straf, som blev konverteret ind til en 5 sekunders tidsstraf, da de startede motoren inden luftslangen til hjulnøglen samt et hjul stadig var i det såkaldte arbejdsområde. Det kostede dem ikke nogen placering.

Algarve Pro Racing #25 pittede under Safety Car, mens pitten var lukket, og udførte et komplet pitstop. Det må man ikke, da der kun må tankes i 5 sekunder, mens pitten er lukket. Så de fik en Stop & Go, som blev konverteret til en 3 minutter og 30 sekunders tidsstraf.

TF Sport #90 pittede ligeledes under Safety Car, mens pitten var lukket, men de pudsede forruden, hvilket ikke er tilladt under de 5 sekunders tankning. Så de fik ligeledes en Stop & Go, som blev konverteret til en 3 minutter og 30 sekunders tidsstraf.

Team Project 1 fik en bøde på 500 Euro, da de havde sendt deres #93 afsted, uden at have spændt alle hjulene igen.

Ydermere lå Craft-Bamboo Racing Aston Martin #37 protest på Almanar Racing by Getspeed Mercedes #7, da de mente at 7’eren havde påkørt dem i Sving 1. Både under løbet, samt under denne protestbehandling, blev der kigget video, og dommerne og løbslederen mente alle sammen, at det var hændeligt uheld, da der allerede var noget tumult foran dem med flere LMP2 racere, som både #37 og #7 var i gang med at undvige.

På trods af straffene til #3, #25, og #90, blev der ikke ændret på løbsresultatet, da der var så store afstande omkring disse biler, at tidsstraffen reelt ikke havde nogen betydning.

Relaterede nyheder